Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Petak 13.06.2014.
12:00
B.R. - Foto: Vesti A

Pomozi brata, pa makar i glasom

Dobro i zlo, dva su nerazdruživa druga i svakome pripada njegovo. Tako je do smrti. Zlo je ne tako davno pogodilo dve srpske porodice: Gabrijelu Marjanović, suprugu tragično nastradalog rudara Dragana Marjanovića (35) iz sela Radovnica kod Trgovišta i njeno četvoro dece i porodicu 41-godišnjeg siromašnog seljaka Radomira Janićijevića iz zabitog sela Dedilovo na Rogozni, kome je podivljala Belanska reka odnela konje, sve njegovo blago, ali su troje dece i on spasli živu glavu.

Radomir Janićijević sa porodicoma
 

Usud ove dve porodice podigao je na noge i zemljake iz Australije, koji učestvuju u svakoj akciji "Vesti", nošeni starom mudrošću koja kaže: "Pomozi brata, pa makar i glasom." Pa su pomogli ne samo toplim rečima, već i delima, poslavši prilog od 2.971 AUD sa željom da se ovaj iznos podeli na ravne časti između stradalnika.

Radomir nije poverovao

"Ja sam Milica Brkljač, a kad sam pročitala u 'Vestima' i kad sam videla sliku familije Janićijević i njihove nastradale konje, srce mi je potreslo, pošto sam i ja majka trojice odraslih sinova, tako da sam odlučila da skupim malo para da pomognemo i pošaljemo preko 'Vesti'", napisala je organizatorka ove uspešno završene akcije.


A kad smo okrenuli mobilni telefon Radomira Janićijevića kako bismo mu saopštili ovu lepu vest, veza se iznenada prekinula. Ne zbog toga što se upravo nalazio u šumi i radio, već nam nije - poverovao. Mislio je da se neko od seljana grubo našalio s njim. Iako je dosad već primio nekoliko donacija, suma od 1.485,50 AUD je i za njegove uši bila ogromna.

Dobro organizovani i predvođeni Milicom Brkljač i Rankom Ignjatićem, donacije su bile prikupljane u Srpskom kulturnom klubu "Sveti Sava" Hokston Park i Srpskom nacionalnom centru Bonirig u Sidneju.


Uz novčane priloge, stigla su nam i dva dirljiva pisma koje je uputila gospođa Milica Brkljač, svakoj porodici ponaosob, prenevši svoje i želje svih darodavaca da se što pre oslone na noge, da im rane što pre zacele i da im Bog da zdravlja i sreće više nego dosad, podsetivši sve humane ljude širom sveta još jednom na reči srpskog partijarha Pavla: "Budimo ljudi, imajmo srce i dušu."

Naravno, kako to red nalaže, priložili su i spisak imena svih donatora kao i iznose donacija, iako mi u "Vestima" verujemo da je svaki dar jednak, bez obzira na visinu iznosa jer je dat u plemenitoj nameri da pomoć što pre stigne do stradalnika.


Priloge su dali: Mišo Zelić 20 dolara, Ceca Tucev 20 dolara, Luka Kovačević 100 dolara, Ranko Ignjatić 50 dolara, Granda Vitanović 50 dolara, Milomir Ignjatić 100 dolara, Spasoje Dumić 50 dolara, Branislav Tučev 20 dolara, Zorica Milutinović 50 dolara, Stojanka Filipović 20 dolara, Milica Brkljač sa familijom 200 dolara, Momčilo Kuzmanović 40 dolara, Goran i Dušanka Petrović 100 dolara, Dragiša Zečević 20 dolara, Mario Valentino 20 dolara, Žarko Rnjak 50 dolara, Mićo Brkljač 50 dolara, Peko Ležaja 50 dolara, Mile Blanuša 20 dolara, Nikola i Nađa Đunić 50 dolara,
Zoran Cvetković 20 dolara, Cveta i Pato Lenovski 5 dolara, Rajka Dragojević 20 dolara, Samon Dimonski 20 dolara, Jucea Mirsi 5 dolara, Cvetano Božin 5 dolara, Tomo Panovski 10 dolara, Cane Stojovski 5 dolara, Mito Veljenovski 10 dolara, Dragana Prodanović Delajt 50 dolara, Margaret Skrajana 20 dolara, Rade Ćoso sa familijom 50 dolara, Bogdan Veljović 50 dolara, Ruža Štrbac 50 dolara, Mirko Sušak 30 dolara, Vladimir Pozder 40 dolara, Živko Sarić 20 dolara, Slavko Banić 20 dolara, Dušan Ružić 100 dolara, Marinko Pozder 20 dolara, Burek Kukshil 20 dolara, Ljuban Todorović 50 dolara, Dejan Glisović 50 dolara, Draga Kesić 20 dolara, Neđo Vukelić 50 dolara, Jelenko Skenderija 50 dolara, Simo i Branislava Tamburić 50 dolara, Silvana Mitić 50 dolara, Dušanka Vuković 50 dolara, Milka i Veso Despot 50 dolara, Zlatko Micevski 50 dolara, Relja Svitlica 50 dolara, Rada Šućur sa familijom 50 dolara, Pantelija i Snežana Matić 50 dolara, Đorđe Golijan 50 dolara, Rade Radmanović 15 dolara, Đorđe Uzelac 20 dolara, Branko Bogdanović 20 dolara, Dule Pašić 50 dolara, Milivoj Kresović 40 dolara, Ranđija Nagradić 50 dolara, Milivoj Kresović 40 dolara, Milanko Goron 40 dolara, Miter 15 dolara, Radovan Stengnjaić 50 dolara, Milanko Slobodan 50 dolara i Ajša Zečević 50 dolara.


Još jednom se zahvaljujemo ispred porodica i Humanitarnog mosta "Vesti" svim ovim divnim ljudima iz Sidneja koji su svoju pomoć uputili na pravu adresu. I u prave ruke... Da je tako potvrdiće i naši novinari koji će uskoro pokucati na njihova vrata i uručiti im novčane priloge, o čemu ćemo izvestiti naše humane čitaoce iz Australije.

Zanemela od sreće

Gabrijela sama podiže troje dece

Udovici Gabrijeli Marjanović i njenim mališanima, kojima je pripalo takođe 1.485,50 AUD, Milica Brkljač je, između ostalog, napisala: "Draga Gabrijela, čitajući 'Vesti' naiđem na tebe, i tvoju sliku skupa sa familijom. Gabrijela, nemam reči da te utešim nego sam uzela da se potrudim skupa sa Srbima dobre volje i dobrog srca da ti pošaljemo malu pomoć. Budi hrabra srca, moli se dragom Bogu da ti bude na pomoći. Dragi Srbi širom planete, pomognimo Gabrijeli da joj bude malo lakše. Njeni sinovi i ćerke danas-sutra biće vojnici i braniće našu Srbiju. Na mladima svet ostaje..."


Na poziv iz "Vesti", Gabrijela je gotovo zanemela od sreće. "Hvala, i još jednom hvala... Sada ćemo napraviti kupatilo...", rekla je sva ozarena.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Bebi Dragani za pelene
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online