Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Četvrtak 28.02.2013.
12:01
S. Sarajlija - Vesti - Foto: M. Ćirić, Vesti A

Sa samo godinu dana upoznala radost darivanja

Sofia Bulatović ima samo godinu dana i najmlađa je donatorka koja je dopratila do beogradskog Dopisništva "Vesti" pomoć svojoj maloj zemljakinji sa Kosova. Njenu garderobicu, nošenu od rođenja, opranu ispeglanu i uredno složenu u veliku putnu torbu veselog desena, a igračke u najveću plastičnu kesu koju je moguće naći, spakovali su roditelji, majka Ivana Prelić iz Toronta i otac Mileta - Miša Bulatović iz Beograda.

Srećna porodica: Sofia sa tatom Mišom i mamom Ivanom
 

Stalno mesto stanovanja ova devojčica za sada nema. Ona je mala građanka sveta koja živi na relaciji Beograd - Toronto, prateći životni ritam majke Ivane, Beograđanke, koja je pre 15 godina otišla u daleku Kanadu ne razmišljajući o povratku.
A onda se desila ljubav, krunisala ju je Sofia i Ivani više nije bilo važno gde, nego s kim i kako živi.


- Ja sam još uvek jednom nogom u Torontu, a drugom u Beogradu. Sofia je uvek sa mnom, a dokle će tako ne zavisi od nas nego administracije - kaže Ivana Prelić, nežno gledajući ćerkicu koja se ugnezdila u očevom krilu i očice uprla u pakete, kao da očekuje da se pojavi devojčica o kojoj joj je mama pričala.

POZIV DONATORIMA


Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

Tata Miša ne može da pomogne da porodica brže bude na okupu. Ostaje mu samo da izdrži "službeni put" supruge i ćerke. Ti rastanci, otkriva nam mladi bračni par, i nisu tako loši jer se jedni drugih toliko užele da je svaki trenutak koji provedu zajedno jedino ljubavlju ispunjen i zauvek u srcu upisan.


 

Svako ima svoje "jao"

- Pogrešna je predstava u matici da ljudima u dijaspori teku med i mleko. U jednom periodu i ja sam se našla u veoma teškoj materijalnoj situaciji u Kanadi i do kraja života pamtiću koliko mi je značila pomoć koju su mi ljudi dobre volje pružili. Biću vrlo srećna ako Katarini bude odgovaralo sve što dobije i ako njeni roditelji osete olakšanje i radost kao ja kad sam se našla u nemilosti sudbine.

Kada je u Torontu, Ivana čita "Vesti", a od kada je Sofiju rodila Humanitarni most postao je njena omiljena rubrika.


- Mene je dete promenilo, učinilo boljom, širokogrudijom. I ranije su me priče o bolesnoj, gladnoj, goloj i bosoj deci pogađale, ali nisam osećala tako snažnu potrebu da pomognem u granicama svojih mogućnosti niti bes što ne mogu da utičem da svet bude pravednije uređen - priča Ivana o motivima koji su nju, njenog supruga i ćerku doveli kod nas ruku punih korisnih poklona.


Pre dolaska nisu imali jasnu predstavu kojem detetu bi Sofijine stvari najviše trebale i po veličini odgovarale. Posle zajedničkog prelistavanja Humanitarnog mosta u poslednjih nekoliko meseci, odluka je pala da vlasnica ove lepe garderobe bude osmomesečna Katarina Stanojković iz sela Sušice kod Štrpca, jedanaesto dete majke Ljiljane i oca Radovana kome su se obradovali kao da je prvo, a kako je prevremeno rođeno i jedva preživelo, pružaju mu više pažnje nego svim ostalim ćerkama i sinovima.
 

Najlepše obučena beba: Katarina sa Natalijom i Darkom
 

- Tako sam srećna što je Katarina upravo sa Kosova jer tamo ni oni koji su materijalno zbrinuti ne mogu svojoj deci mnogo da pruže, a pre svega slobodu kretanja. Meni i suprugu, pa čak i Sofiji ovako maloj takav život bi bio nepodnošljiv. Divim se svim tim ljudima koji imaju snage da žive u getu, a bračnom paru Stanojković što su smogli smelosti da na svet donesu toliko dece... - rekla je iskreno oduševljena Ivana Prelić gledajući slike male Katarine, ali i ostale dece, koja odišu zdravljem i vedrinom.
Oduševljenje majke i oca prenelo se i na malu Sofiju pa je porcelanski belo lice, svojstveno deci velegrada, poprimilo boju njenih malih vršnjaka, kao i osmeh koji otkriva pravilan niz tek izraslih zubića.

Buduća manekenka

Istog dana kada je paket stigao u 30 kvadrata kućerka u kome žive Stanojkovići, javio nam se 17-godišnji Jovica, najstariji Katarinin brat i desna ruka majke Ljiljane od kada je glava porodice, otac Radovan pao u postelju.


- Katarina je najbolje obučeno dete u selu, a možda i na Kosovu. Sve joj odgovara što je dobila, a igračkama su oduševljeni i Anđelija i Jugbogdan. Rekao sam mami da će Kartarina kad poraste biti manekenka. Ja pamtim da su se mlađa braća i sestre bunili kad ih je mama presvlačila. Katarina, međutim, uživa, čak i kada je dograbe Natalija ili Darko, prilično nespretni - rekao je Jovica, zahvalivši se u ime roditelja, braće i sestara maloj Sofiji i njenim roditeljima na novim darovima.


Svog prvog donatorstva jednogodišnja Sofija neće se sećati, ali će u njoj stvarati osećaj blaženstva kad god joj roditelji budu pričali o danu kad je postala članica velike porodice Humanitarnog mosta, a ova priča objavljena u "Vestima" ostaće pisano svedočanstvo koje će se čuvati kao porodično blago.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Spas od nevolja u pravi čas
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online