Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/

Ni svetlo više nije tako daleko

Nakon teksta objavljenog u "Vestima" o porodici Jelić koja, bez struje, leti i bez vode, a doskoro i bez puta, živi daleko od Sjenice, u pešterskoj zabiti na granici Srbije i Crne Gore, počeli su da se javljaju dobri ljudi iz ovog kraja, ali i iz celog sveta.

Dan za pamćenje: Najmlađi Jelići isprobavali fotelje
 

Oni žele da pomognu devetogodišnjem Mići, šestogodišnjem Milošu i četvorogodišnjem Marku Jeliću koji sa majkom Svetlanom, ocem Darkom i 79-godišnjim dedom Tomislavom žive "u mraku" i domaće zadatke pišu uz svetlo petrolejke.


Među prvima, pomoć Jelićima, čak iz daleke Kanade, poslala je naša plemenita čitateljka Marta Dokić. Tri velika paketa, za svakog dečaka po jedan, puni odeće, igračaka i raznih darova, već su uz pomoć Miće Kaličanina, pomoćnika predsednika opštine Sjenica, stigli u Janturine i obradovali najmlađe članove ove pešterske porodice.

Čitav život u mraku

Početkom oktobra ove godine 78-godišnja baka Borka Jelić je preminula, a njena želja da uključi sijalicu u svojoj kući nije se ostvarila. Tomislav, deda trojice mališana, veruje da ipak neće kao njegova supruga celi život provesti u mraku i da će svetlost, a sa njom i radost, stići i u ovaj skromni dom.

- U kontaktu smo sa Martom Dokić, spremna je da pomogne i oko dovođenja struje Jelićima. Na Pešteru je sada veliki sneg, ne može se ništa raditi, ali već na proleće organizovaćemo akciju da sijalica zasija i u njihovom domu. Još nekoliko čitalaca "Vesti" javljalo nam se iz Nemačke i Australije, uključićemo i opštinu... Pomoć je, prilikom nedavnog boravka u Sjenici obećala i ministarka energetike Zorana Mihajlović - nabraja Kaličanin, koji se posebno zauzeo da se pre zime do Jelića probije i naspe seoski put.


Za njihovu sudbinu se zainteresovala i poznata pevačica Marija Šerifović koja je zvala Svetlanu i pitala je šta bi mogla da učini za nju i njene mališane. Evrovizijska pobednica poslala je iz Beograda u Sjenicu kombi kojim su dovezeni fotelje-ležajevi za sve troje dece Darka i Svetlane Jelić.


- U kontaktu smo i sa Marijom koja je odmah želela da nešto učini za Miću, Miloša i Marka. U Beogradu im je kupila ležajeve koji su kombijem dovezeni do Sjenice, a nama nije bilo teško da njen poklon terenskim vozilima, po snegu i ledu, odvezemo do Janturina. Jelići su, iako nemaju struju i televizor, čuli za nju i veoma su joj zahvalni - dodaje Kaličanin.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Ova porodica često ističe da nisu gladni, da imaju dovoljno hrane jer imaju goveda, a samim tim i dovoljno mleka i sira. Ono što im najviše nedostaje je struja, najbliža bandera udaljena je kilometar i po, a deca nikada nisu gledala televiziju u svom domu.


- Hvala svim ljudima koji se interesuju za nas i žele da nam pomognu, svaki poziv nam mnogo znači, a posebno kada stigne pomoć jer živimo daleko od civilizacije i često smo prepušteni sami sebi i vremenskim neprilikama koje u ovom delu Peštera znaju da potraju i po pola godine. Posebno nas je dirno poziv Marije Šerifović, a kada smo od nje dobili i divne fotelje-ležajeve na kojima će deca spavati, našoj radosti nije bilo kraja. To je lep i koristan dar, osećamo da je od srca - kaže Svetlana Jelić.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST I ove zime u mraku
HUMANITARNI MOST Za kafu i lepšu starost
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online