Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
/
Utorak 13.11.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti - Foto: N. Jojić A

Da starci ne ostanu okovani snegom

Zna da zaveje u planini da se i kurjaci i međedi preplaše. Pre nekoliko godina sneg je napadao toliko da meštani Šadića, 20 kilometara udaljenog od Vlasenice, nedelju dana nisu mogli da napuste kuće.

Život u surovim uslovima: Baka Mileva Lazarević
 

U strahu od vremenske prognoze koja govori da bi ova zima mogla da bude jedna od najgorih u poslednje vreme, 36-godišnji Zoran Lazarević je pozvao "Vesti" s molbom da prenesemo njegov apel za pomoć.


Da podsetimo, reč je o jedinom od četvorice sinova hrabre majke Mileve Lazarević, koji je preživeo poslednji rat u Bosni. Sa 16 godina je morao da uzme pušku, a troje njegove braće poginulo je braneći Republiku Srpsku.


Junaštvo njegove majke opisano je i u romanu nekadašnjeg oficira Vojske Republike Srpske, a zahvaljujući velikom srcu naših čitaoca, pre nekoliko meseci smo joj uručili pomoć koju su joj poslali.


- Nažalost, a tako je kod nas Srba, umesto da vas pozovem kako bismo povodom vašeg vrednog jubileja, 20 godina "Vesti", popili po jednu divlju krušku koju pravim, razlog je molba i poziv vašim čitaocima. Zbog predstojeće zime strahujem da će oko šezdesetak, mahom starijih meštana Šadića, ostati zavejano do proleća. Da postoji neka zimska služba sve bi bilo u redu, ali ovako smo prepušteni sami sebi - veli Zoran koji je poslednjih godina i glavni inicijator povratka u ovo mesto.
 

Kontakt telefon

Od sela koje je nekada brojalo 140 kuća, iz Šadića se što zbog rata, što zbog nemaštine, širom sveta otisnulo mnogo ljudi. Ima ih od Amerike do Australije. Zoran Lazarević kaže da on ipak nijednog trenutka nije razmišljao da ode.
- Gde da odem iz ove lepote. Gde to lepše ima - kaže, verujući da u dalekom svetu tu divnu, ali ponekad surovu prirodu, nisu zaboravili ni oni koji su otišli.
Ljudi dobre volje, spremni da pomognu da staračka domaćinstva u Šadićima zimu dočekaju spokojno, mogu da se obrate direktno Redakciji "Vesti", ali i da stupe u kontakt sa Zoranom Lazarevićem. Telefon je: +38765296790.

Kaže Zoran da je do sada pokušavao sam da napravi raonik za sneg, ali ubrzo bi pucali spojevi i do sela je opet bilo nemoguće doći.


- Rešenje je ili da se kupi nov ili barem polovan raonik za kamione - moli Zoran.


Taj raonik, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude širok između dva i po i tri metra, visok oko metar, a u Bosni nov košta oko 8.000 evra.


- Znam da je to preskupo i zato bi najbolje bilo nabaviti neki polovan. Gledao sam po oglasima i najpovoljniji sam našao u Banjaluci za 3.000 evra. Međutim, ako neko već ima neki, a ne treba mu, to bi bilo još bolje. Znam kolika je besparica svuda - kaže Zoran Lazarević.


Planira da, ukoliko dobije raonik, bude na usluzi ne samo svojim komšijama, već i celom kraju.


- Oko nas ima dosta naših komšija, Bošnjaka, ali mene ne zanima ko je koje vere, već isključivo kakav je ko čovek. Nažalost, ovo su krajevi u kojima uglavnom žive stari i bolesni. Zbog njih bi trebalo nešto učiniti - zaključuje naš sagovornik, verujući da ima onih koji žele da pomognu i koji će to i učiniti pre nego što sneg i oštra zima stignu u ove krajeve.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online